04 okt Europese Privacy Verordening

Nieuwe privacywet zorgt voor gelijk speelveld voor bedrijven in Europa
 Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers hebben op 15 december 2015 overeenstemming bereikt over de nieuwe Europese privacywet. De wet wordt in januari formeel goedgekeurd en gaat in vanaf 2018.

Gelijk speelveld
Op dit moment zijn er in de Europese Unie 28 verschillende regelgevingen op het gebied van privacy. Het nieuwe akkoord zorgt voor één set privacyregels die voor alle leden gelden. Volgens Jan Phillip Albrecht, onderhandelaar van het Europees Parlement, betekent dit minder bureaucreatie en zorgt het voor een gelijk speelveld op de Europese markt. Hoe het in de praktijk zal werken is nog niet duidelijk, maar dat de regels nu gelden voor alle organisaties die gebruikmaken van gegevens van Europese burgers is voor een klein land als Nederland cruciaal. Onze bedrijven zijn zo beter in staat om te concurreren. Daarbij is openheid door bedrijven van groot belang over de manier waarop zij persoonlijke gegevens inzetten. Consumenten moeten weten wat bedrijven met hun gegevens doen en hoe zij zelf invloed op uit kunnen oefenen op dit proces. Het is ongelooflijk belangrijk dat dit duidelijk is.

Privacy in de boardroom van bedrijven
De nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat privacy compliance een onderwerp wordt voor de boardroom. Met een boete van maximaal vier procent van uw wereldwijde omzet is privacy compliance een serieus bedrijfsrisico geworden. Dat is een goede ontwikkeling. De digitale economie is gebaseerd vertrouwen en respect voor privacy is daarbij van groot belang. Daar moet op het hoogste niveau in een organisatie over beslist worden.

Twee jaar voorbereidingstijd
Na de formele goedkeuring in januari hebben bedrijven twee jaar en twintig dagen om zich voor te bereiden en de nieuwe regels te implementeren. We starten in 2016 met een uitgebreid voorlichtingstraject. Bovendien hebben wij nu al een privacy- en securitycheck die bedrijven helpt bij het opstellen en uitvoeren van hun privacy- en databeveiligingsbeleid.

Geen reactie's

Geef een reactie